Stemyoga

Stemyoga / VoiceYoga is een eigen concept van mij en is in ontwikkeling.
Het is een combinatie van Kirtan-zingen,  Mantra-zingen, Stembevrijding, Beweging,  Hatha-yoga en Meditatie. Het woord Yoga betekent verbinding. Bij stemyoga het verbinden van Voelen (Zijn), eenvoudig Lichaamswerk (Doen), en Zingen (Expressie).
Op het moment gebruik ik  Stemyoga alleen in een eenvoudige vorm bij de Kirtan-Mantra-Happenings.

Tijdens het langzaam-zingen zak je dieper af in jezelf, en komt allerlei kanten en/of aspecten van jezelf tegen (bekend of misschien onbekend).

Bij het sneller-zingen kun je laten horen wat je ervaart. Jij zingt op jou eigen unieke manier. Je hoeft niet te kijken en luisteren hoe anderen zingen: hoe jij het ervaart is het goed. De oefeningen van stembevrijding helpen jezelf precies zo te uiten als het op dat moment voor jou is.

Tussen het zingen door is er Stilte. Een soort Stilte-Meditatie waarin je kunt waarnemen wat er in jou gebeurt (lijf en geest).

Stemyoga en Hatha-Yoga

De bedoeling is om het ook te combineren met beweging en asana’s (yogahoudingen uit de hatha-yoga), zodat het lichaam met de stem wordt verbonden.

Bij de asana’s laat je in plaats van de normale uitademing, stem op onze uitademing klinken. De stem kan alleen gaan waar de adem is. Door de stem met yoga-bewegingen of houdingen te verbinden kan ervaren worden dat de stem uit een diepere verbonden plaats komt. Ook kom je meer uit je hoofd, in je lichaam en kun je meer ontspannen en loslaten in de houding / beweging.

yoga - stemyoga - stem