Stembevrijding

Stembevrijding gaat over klank geven aan wat er op dit moment in jou leeft, wat jij nu ervaart, wat jouw lichaam aangeeft. Zonder oordeel, zonder etiket of het mooi, lelijk, vals of geweldig klinkt. Eenvoudig gezegd: laat de aandacht naar je lichaam gaan en geef klank aan wat jij op dit moment ervaart. Je kunt alleen maar de beleving en de toon van NU zingen, niet van gisteren of morgen.

Jan Kortie (bij wie ik de opleiding gedaan heb) kan het heel mooi beschrijven: “Het draait, zoals bij alles in het leven, om de vraag: ben ik nú aan het leven? Of wil ik iets goedmaken uit het verleden? Ben ik bezig met de toekomst, met angstig zijn over wat er mis kan gaan? Of kan ik dat allemaal loslaten en leef ik werkelijk in dit moment? Zingen, vooral improviserend zingen, is daar een geweldige oefening in.”
“En wat gebeurt er als je één toon zingt? Dan komt er iets in trilling. Het is jouw verhaal, jouw energie, jouw bijdrage, jouw unieke zijn dat hoorbaar wordt. In die eenvoud kun je de eenheid ervaren met je eigen zijn. Je voelt je onderdeel van een geheel. Als je dat hebt ervaren, ligt de wereld voor je open. Je hebt de basis verworven.”
“Het draait om eenvoud. Mensen denken vaak dat ze met een melodie en een ritme moeten komen. Ze realiseren zich niet dat je met 1 toon kunt beginnen. Ze kunnen proberen die ene toon voluit te laten klinken, zich die toon eigen te maken. Als een toon werkelijk leeft, kan ze veel mooier zijn dan een gereproduceerd melodietje.”

Stembevrijding Prakties

Door middel van klank, zang en lichaamswerk kom je in het “hier & nu” terecht, komt er beweging in emoties, patronen en energieën die zich in jouw lichaam hebben vastgezet. Hierdoor ontstaat er de mogelijkheid en de vrijheid om (een deel van) je verleden achter je te laten, andere keuzes te maken, en nieuwe, tot nu toe onbekende wegen in te slaan.
Uit je hoofd!, In je lichaam, en zingen!!! En door te zingen wat er op dat moment in jou aanwezig is, kun je op dát moment bevrijd worden!

“De verlossing van emoties ligt niet in het onderdrukken of vermijden ervan, maar in het ervaren ervan. Emoties bevrijden zichzelf, als ze de ruimte krijgen om gevoeld te worden.
Erik van Zuydam ( uit ‘De Ontdekking van het Nu’ – uitg: Ankh Hermes)

Stembevrijding Stemyoga

Jouw stem is er om gehoord te worden! Jij bent er om gehoord te worden. Stembevrijding helpt je te ontdekken wat jouw eigen stem, jouw eigen geluid is. Leer te voelen wanneer jouw stem ‘waar’ is. Wanneer vertelt jouw stem echt iets over jezelf, over jouw ziel: je verlangens, je pijn, je vreugde, je verdriet….

De menselijke stem is een spiegel van het innerlijke universum. Ze onthult onze stemmingen, angsten, hoop, spanningen, gedachten en wensen en reflecteert wie we werkelijk zijn. De klank van de stem kan ons meer over iemand vertellen dan in woorden kan worden gevat. Klank heeft het vermogen om tot het onderbewuste door te dringen en blokkades weg te nemen. Als we een emotionele blokkade in het onderbewuste opheffen, kunnen we bevrijding ervaren.
Karina Schelde in “De stem van je ziel”.

Stembevrijding wordt door Hans in individuele sessies en introductie-workshops gegeven in omgeving Nijmegen. Het betreft hier stembevrijding zoals die ontwikkeld is door Jan Kortie (www.jankortie.nl)
Stembevrijding wordt vaak begeleid met piano.

Afhankelijk van de locatie bestaat ook de mogelijkheid tot een sessie-aan-huis, het kan ook bij mij thuis in Groesbeek.

Voor een gedetailleerder beeld over stembevrijding kun je een aantal korte interviews met Jan Kortie over stembevrijding bekijken.