Kirtan-mantra-zingen

Kirtan-Mantra Happenings / Ecstatic Chants met Hans(uman) zijn eigenlijk al een vorm van StemYoga. En vooraf wordt er ook vaak kort Stembevrijding gedaan om het lichaam en de chakra’s te  openen. Bij Kirtanzingen zing je een mantra (enkele sanskriet woorden) in call & response-vorm, voorzang en nazang.
Je hoeft absoluut niet goed te kunnen zingen of al eerder zoiets gedaan te hebben: ervaring of mooie stem zijn niet nodig. Iedereen kan meedoen: zonder jou geen Kirtan!!! Ecstatic Chant is een vervolg op de Kirtan-Mantra Happenings.
Bij Kirtanzingen wordt deze mantra of spreuk de Naam genoemd: de verschillende Indiase Hinduïstische namen voor het Ene, het Onbenoembare, het Onvoorstelbare. Dit zijn bv Shiva, Ganesha, Ram, Krishna, Kali en Durga.

Het zingen begint langzaam: de aandacht is voornamelijk naar binnen gericht . Dan versnelt het ritme, en als het snel gaat wordt er meegeklapt en eventueel meebewogen: de aandacht is óók naar buiten gericht. Dan wordt het zingen weer langzaam, en gaat de aandacht weer meer naar binnen. Als het zingen is afgelopen is er een tijd Stilte, de aandacht is compleet naar binnen gericht. Wat er aanwezig is in jou kan gezien worden. Dan begint het Kirtan-zingen van voren af aan met een andere mantra.

Kirtan kan ook op verschillende manieren ervaren worden, omdat eruit kan komen wat er bij jou op dat moment leeft: je kunt je blij, verdrietig, boos, of teleurgesteld voelen. Je gedachten kunnen gaan naar morgen, gisteren, die vervelende gebeurtenis laatst, het feestje gisteren, etc. Als dit gezien en doorvoeld is, kan er ruimte komen om te ervaren wat er daadwerkelijk in het moment, het Nu aanwezig is, zonder alle ruis uit je hoofd.

Meer en uitgebreidere uitleg over Kirtan op www.kirtan.nu .
Data van Kirtanzingen op verschillende plaatsen, oa Groesbeek, Utrecht, en incidenteel ook Den Bosch  en Nijmegen vindt je op de agenda .