Wat is een Happening? (ivm. Stem-Happening)

Aanvulling op de pagina Stem-Happening en het bericht nieuw: Stemhappening

Voor mensen die zich afvragen wat een happening is, volgens Nederlandse Wikipedia:
Een happening is een spectaculaire openbare, spontaan lijkende, vooraf bedachte gebeurtenis, bedoeld om de openbare orde op een ludieke manier te verstoren, zodoende te choqueren, en daarmee als star en ouderwets ervaren denkbeelden belachelijk te maken.

In Nederland is de Happening bekend geworden in de jaren 60 door de Provo’s. Beroemd werden de bijeenkomsten rondom het beeldje “Het Lieverdje” op het Spui in Amsterdam. Als deel van de jongerencultuur valt Provo tussen de nozemtijd met zijn straatrellen, en de hippiecultuur in. De hippies organiseerden hun door de happenings geïnspireerde “love-ins”, “sit-ins”, “bed-ins” en “teach-ins”, die allengs politieker van inhoud werden.

Latere actiegroepen als Dolle Mina, Act Up en de autonomen hebben de technieken van de happenings overgenomen voor hun politieke acties en Tijdelijke Autonome Zônes. Zo hanteerde de homobeweging tot in de jaren negentig “kiss-ins” als actievorm.
happening =====

In 1999 werd het concept nieuw leven ingeblazen toen in Brussel studenten van de er een nieuwe vorm aan gaven: “dingen gebeuren” is het motto, “soms kun je daar niets aan doen”.
Het wordt uitgevoerd als een “spel” van alledag en waar en hoe laat dan ook waarin mensen andere mensen dwingen een ander iets te doen of te ondergaan. Dat gebeurt door simpelweg het woord “happening” uit te spreken, gevolgd door iets dat je de ander doet of laat doen.
De clou is dat zodra iemand het woord “happening” uitspreekt het te laat is en het “slachtoffer” geen andere keus heeft dan tijdelijk een marionet te zijn van degeen die het woord uitsprak. Misbruik van personen en wraakneming behoort niet tot de spelregels. Om alles te vermijden is het voldoende bij voorbaat “no way” te zeggen, terwijl je met je wijsvinger in een horizontale houding de persoon aanwijst van wie je vermoedt dat die van zins is spoedig een “happening” uit te voeren.
=====

In de Verenigde Staten zijn in 2001 een nieuwe soort happenings begonnen. Er worden happenings organiseerd wiens missie het is om chaos en blijdschap in openbare ruimtes te creëren. Het internet is in dit geval een manier om de spontaan lijkende acties over de hele wereld bekend te laten worden.

==========
De Engelse Wikipedia houdt er een heel ander verhaal op na:

A happening is a performance, event or situation meant to be considered art, usually as performance art. Happenings take place anywhere, and are often multi-disciplinary, with a nonlinear narrative and the active participation of the audience. Key elements of happenings are planned, but artists sometimes retain room for improvisation. This new media art aspect to happenings eliminates the boundary between the artwork and its viewer. Henceforth, the interactions between the audience and the artwork makes the audience, in a sense, part of the art.
In the later sixties, perhaps due to the depiction in films of hippie culture, the term was used much less specifically to mean any gathering of interest, from a pool hall meetup or a jamming of a few young people to a beer blast or fancy formal party.

happening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.