As it is in heaven – stembevrijding

Stembevrijding lijkt veel op hoe er gezongen wordt in de prachtige film “As it is in heaven”. Hierin trekt een beroemde dirigent zich na een hersenbloeding terug uit het hectische wereldse glamourleven. Hij verhuist terug naar zijn geboortedorp op het platteland van Zweden, met al zijn dorpse “kleinheid”.

Daar probeert hij met de mensen van het kerkkoor te zingen op een nieuwe manier: vanuit de eigen klank, geen bestaande muziek, maar de muziek “uit de ether opvangen”.

as it is in heaven - stembevrijding

Uiteindelijk vindt hij in het dorp de liefde, zichzelf en de muziek waar hij altijd van droomde, door de mensen uit zijn geboortedorp. Ondanks dat hij in de grote stad was gaan studeren en de hele wereld rondreisde en met de beste muzikanten speelde was hij het niet in staat om die muziek daar te bewerkstelligen. Een prachtige boodschap uit deze film: zoek het niet ver weg, maar dichtbij.

As it is in Heaven – Stembevrijding

De dirigent weet zich te ontworstelen aan zijn eigen professionele zelf-beperkende normen over muziek, die hij in zijn professionele carrière had opgebouwd. Hij weet daarmee indirect de mensen in het dorp te bevrijden van hun vooropgestelde ideeën over anderen en de wereld. Tegelijkertijd bevrijdt hij zichzelf daar onbedoeld ook van.

Prachtig! Door zichzelf onbaatzuchtig en onvermoeibaar in te zetten voor iedereen in het dorp, ongeacht hoe die eruitziet of doet of denkt, bereikt hij zijn eigen transformatie.

Zelfs al bij de beelden in  het onderstaande youtube-filmpje kan ik mijn ogen niet droog houden.

Så Som I Himmelen – One of the most beautiful movies ever! –

Wikipedia Nederlands over deze film.
Wikipedia English about this movie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.